Bahan-bahan:
1. Kulit telur ayam (kalau rajin boleh ganti dengan kulit kerang, kulit lala, atau kulit siput)
2. Cuka organik (cuka nipah, cuka beras, cuka epal)
- Jika susah dapat, gunakan sahaja cuka makan.
Alatan:
1. Kuali
2. Botol
3. Cawan atau mangkuk
1. Kuali
2. Botol
3. Cawan atau mangkuk
Kaedah:
1. Pecahkan cengkerang telur kepada saiz kecil
2. Goreng cengkerang telur itu sehingga warna hitam
3. Guna cawan atau mangkuk untuk mencampur hasil gorengan bersama cuka dengan nisbah 1:5 (cengkerang telur:cuka). Contohnya satu cawan kulit telur + 5 cawan cuka. Masukkan ke dalam bekas atau botol.
4. Buih-buih akan timbul. Biarkan sehingga buih itu hilang.
5. Tutup bekas dan simpan antara 20 hingga 30 hari.
6. Setelah itu tapis cecair KalFos.
1. Pecahkan cengkerang telur kepada saiz kecil
2. Goreng cengkerang telur itu sehingga warna hitam
3. Guna cawan atau mangkuk untuk mencampur hasil gorengan bersama cuka dengan nisbah 1:5 (cengkerang telur:cuka). Contohnya satu cawan kulit telur + 5 cawan cuka. Masukkan ke dalam bekas atau botol.
4. Buih-buih akan timbul. Biarkan sehingga buih itu hilang.
5. Tutup bekas dan simpan antara 20 hingga 30 hari.
6. Setelah itu tapis cecair KalFos.
Penggunaan:
1. 1 sudu makan cecair KalFos + 4 L air
2. Sembur pada daun pokok
Nota:
Pokok memerlukan kalsium bagi membina dinding sel yang kuat. Dinding sel yang kuat membolehkan pokok tumbuh subur. Buah yang dihasilkan pun lebih rangup. Hal ini juga membuatkan pokok lebih rintang serangan serangga perosak seperti belalang dan afid.
Kredit Puan Salina Shamsudin di Kebun Bandar: Jom Tanam Sendiri.
No comments:
Post a Comment